את מרבית חיינו אנו מבלים בביתנו, הבית מספק עבורנו ביטחון ושלווה והוא המקום הטוב ביותר עבורנו, מקום שנבנה עם השנים והותאם בדיוק בשבילנו. הבית שלנו הוא לא רק מקום פיזי אלא מקום רגשי בו אנו מרגישים בטוב ובביטחון. אך עם זאת בשלב מסוים של החיים המגורים בבית אינם יכולים לספק עוד את תחושת הביטחון והשלווה. עבור אנשים רבים בגילאים מבוגרים החיים לבד בבית במצבים בריאותיים המגבילים את יכולתנו הפיזית הופכים למטלה המכבידה על חיי היום יום. בשלב זה אנו מתחילים לחשוב על פתרונות הן עבור הקשיש והן עבור בני המשפחה המודאגים בצדק שיקיריהם אינם זוכים עוד לאיכות חיים מיטיבה.
בבואנו להתמודד עם סוגיית המעבר יש לשקול את היתרונות והחסרונות של מעבר לבית אבות.או דיור מוגן.
יתרונות וחסרונות:
בית האבות כתחליף לבית חולים:
בתי האבות מותאמים לאוכלוסייה קשישה והם מספקים את מרבית השירותים הרפואיים שלהם זקוקים הקשישים מעת לעת. מעבר לבית אבות מונע אשפוזים מיותרים בבית החולים אשר חושפים את הקשישים למחלות וסיבוכים.
פתרון חברתי:
בבתי האבות הקשישים אינם לבד, הם מוקפים באנשים הנמצאים במצב דומה. הבדידות שנגזרת על קשישים במצב סיעודי על פי רוב מוסיפה לעיתים מועקה נפשית על הקשיש. בבתי האבות יש ותכניות תרבות וחוגים המותאמים לגיל הזהב. שגרת היום מעושרת בפעילות ובמפגש חברתי המאפשר להתרחק מהבדידות שבחיים לבד בבית.
אך למרות האמור יש לשים לב שלא תמיד כל הקשישים מעוניינים בחברה ובפעילות. ישנם קשישים רבים אשר התרגלו או שמאז ותמיד אהבו את אורח חייהם "הבודד" והם מוצאים בו נחמה, ביטחון ושגרה. קשישים רבים מעדיפים להמשיך את אורח חייהם בשגרת הבית.
הזנחה ותאונות:
קשישים רבים הנמצאים בביתם ללא השגחה חשופים לפגיעות, מקרים רבים של אשפוז במחלקות הגריאטריה מגיעים עקב נפילות ותאונות פשוטות אשר היו יכולות להימנע לו הייתה לקשיש עזרה צמודה. כמו כן קשישים רבים מוצאים עצמם כשהם מוותרים על פעולות פשוטות כמו החלפת בגדים, מצעים וכו.. עקב הירידה ביכולת הפיזית שלהם לבצע מטלות אלו. בבתי האבות יש לקשישים עזרה צמודה 24 שעות ביממה. בשל כך נמנעות תאונות רבות. בבתי האבות מקפידים לשמור את הקשיש נקי בכך שעוזרים להם להחליף את הבגדים ומוגשות להם ארוחות חמות, מוקפדות ובריאות המתאימות לצורכיהם.
הקלה על בני המשפחה:
בני משפחת הקשישים מוצאים עצמם לעיתים תכופות מודאגים ממצבם של הוריהם. המרחק מהורינו, העומס בשגרת היום מקשים מאוד על הגשת הטיפול הראוי להורינו. אנו מוצאים עצמנו מתזזים בין ליווי ההורים לבדיקות רפואיות וטיפול במשברים לבין טיפול במשפחותינו וילדינו. פעמים רבות אנו מתוסכלים מיכולתנו המוגבלת וחשים תחושה שבה אנו מזניחים את הורינו לטיפול בינוני.
העברת הורינו לבית אבות מבטיחה לנו שמישהו דואג להורינו. אנחנו יודעים שהם זוכים למעקב וטיפול רפואי ודבר זה מפנה אותנו לבקר אותם לא רק במצבים של משבר אלא מספק לנו רגעי איכות של בילוי עם יקירינו. המעבר לבית האבות לא שם סוף לדאגות. עלינו לדואג לרווחתם של יקירינו ולשמור על קשרים הדוקים עם הנהלת המקום.
אך שוב למרות האמור לא תמיד ישנה תמימות דעים בנוגע להכנסת הקשיש לבית אבות בין בני המשפחה ולפעמים עולים וצפים רגשות חזקים של כעס מצד בני המשפחה ונוצרים סכסוכים משפחתיים סביב הנושא.
עובדים זרים
בשל הקשר המיוחד של האדם עם ביתו אחת מהמחשבות הראשונות שפוקדות אותנו הם לאפשר לקשישים להישאר בבית עם עזרה של עובד זר. עובדים זרים מתגוררים בבית ומספקים סיוע לקשישים בפעולות היום. היתרון הבולט בכך הוא שהקשיש נשאר לגור בסביבתו הטבעית.
למרות האמור בפעמים רבות קשה מאוד להתאים את אופיו של העובד הזר לאופיו של יקירינו. בפעמים רבות ישנם הבדלי שפה המקשים מאוד על התקשורת. הקרבה הצפופה בין עובדים זרים לקשישים מוגבלים עלולה להיות קשה הן עבור הקשיש והן עבור העובד הזר. קשישים רבים מקצינים את התנהגותם לעת זקנה ודבר זה רק מקשה יותר על המצב. במקרים כאלה מעבר לבית אבות הינו אפשרות טובה המאפשרת פיקוח, הורינו אינם נמצאים תחת חסותו של אדם אחד ואינם נתונים למצבי הרוח המשתנים של קשר מאולץ בינם לבין העובד הזר.